Set of nutritional recommendations to develop dietary strategies in athletes

Main Article Content

Fausto Guillermo Ballesteros Saltos
Elizabeth del Rocío Falcones Barbosa
Cristian Oliver Calderçon Palomino
Vilma Viviana García Caicedo
Jordy Joe Murillo Falcones

Abstract

This study is based on a nutritional characterization of athletes, attended from an academic and scientific point of view by the Luis Vargas Torres Technical University, of Ecuador. It draws the attention of coaches and teachers of this sports pedagogical center that, despite having the appropriate basic conditions for the practice of sports, unfavorable sports results are shown. Among the data collected in the exploratory study (survey of coaches and interviews with managers and teachers), the insufficient nutritional dietary regimen received by athletes was highlighted. The objective was to propose a set of nutritional recommendations that allow perfecting the dietary strategies that athletes need to remain in an optimal state in their sports practice and health. The diagnosis was based on measurement and statistical analysis such as the correlation of intensity (Sprints) and carbohydrate intake and the correlation of intensity and protein intake. After analyzing the results, a group of dietary recommendations focused on improving the sports training situation are designed and established. It is suggested that future research delve into this area, to validate and improve the proposed analytical framework.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Ballesteros Saltos, F. G., Falcones Barbosa, E. del R., Calderçon Palomino, C. O., García Caicedo, V. V., & Murillo Falcones, J. J. (2024). Set of nutritional recommendations to develop dietary strategies in athletes. PODIUM - Journal of Science and Technology in Physical Culture, 19(2), e1664. Retrieved from https://podium.upr.edu.cu/index.php/podium/article/view/1664
Section
ORIGINAL ARTICLES
Author Biographies

Fausto Guillermo Ballesteros Saltos, Universidad "Luis Vargas Torres", Ecuador.

Magister en Entrenamiento Deportivo

Elizabeth del Rocío Falcones Barbosa, Universidad Técnica "Luis Vargas Torres". Colegio 9 de Octubre, Universidad Estatal de Milagro, . Ecuador.

Magister en entrenamiento deportivo.

Cristian Oliver Calderçon Palomino, Universidad Técnica "Luis Vargas Torres". Ecuador.

MGTR. EDUCACIÓN FÍSICA Y DEPORTE

Vilma Viviana García Caicedo, Universidad Técnica "Luis Vargas Torres". Ecuador.

Docente

Jordy Joe Murillo Falcones, Universidad Luis Vargas Torres, Ecuador

Lcdo en Pedagogía de la educación Física y el deporte

References

Cabrera Oliva, V. M., & Castillo Díaz, P. (2022). Historia del dopaje en el beisbol mundial/History of doping in world baseball. PODIUM - Revista De Ciencia Y Tecnología En La Cultura Física, 17(3), 1281-1296. https://podium.upr.edu.cu/index.php/podium/article/view/1133

Calle Pascual, L. del R., García Castillo, G. Palomino, Quispe, L., Gómez Rutti, Y. Y., & Vega González, P. M. del P. (2023). Calidad de la dieta y rendimiento deportivo en jugadores de la selección peruana de fútbol sala con síndrome de Down. Nutrición Clínica Y Dietética Hospitalaria, 43(3). https://doi.org/10.12873/433calle

Castellanos-Vega, R. del P. & Cobo-Mejía, E. A. (2023). Efectos de la actividad física en la calidad de vida relacionada con la salud en personas mayores con diabetes mellitus. Revisión sistemática de la literatura y metaanálisis (Effects of physical activity on health-related quality of life in elderly people with diabetes mellitus. Systematic literature review and meta-analysis). Retos, 47, 859-865. https://doi.org/10.47197/retos.v47.96068

Carrasco, M. R. A. (2020). La nutrición, suplementación e hidratación en el ámbito deportivo como base en el fisicoculturismo. Revista de Investigación Talentos, 7(1), 31-47. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8551266

Carrillo-López, P. J. (2022). Capacidad atencional, estado de peso y calidad de la dieta en escolares. Apunts Educación Física y Deportes, (150), 1-9. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8732866

Castro-Jiménez, R. A., Del Pozo, F. J., Moral, G. J., & Fruet-Cardozo, J. V. (2020). Analysis of health, habits, vices and interpersonal relationships of Spanish adolescents, using SEM statistical model. Heliyon, 6(8), e64699. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e04699

Córdova, A., Fernández-Lázaro, D., Black, L., & Caballero, A. (2020). Manipulación genética en el rendimiento deportivo. Genes con efecto sobre el comportamiento muscular. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, 13(1). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7670843

Chen, J. S., Xie, P. F., & Feng, H. (2023). The role of exercise in improving hyperlipidemia-renal injuries induced by a high-fat diet: a literature review. PeerJ, 11, e15435. https://doi.org/10.7717/peerj.15435

Iturriaga, S. M. (2020). Plan nutricional para un ciclista en la disciplina de mountain bike. Nutrición clínica y dietética hospitalaria, 40(3). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7634465

Valladares Fuente, F. E., León Quinapallo, X. P., & Lima Neira, E. V. (2024). PPGarden, una iniciativa para mejorar la nutrición en los atletas. PODIUM - Revista De Ciencia Y Tecnología En La Cultura Física, 19(1), e1608. https://podium.upr.edu.cu/index.php/podium/article/view/1608

Haubenstricker, J. E., Lee, J. W., Segovia-Siapco, G., & Medina, E. (2023). Dietary Intake and Supplement Use in Competitive Women Bodybuilders. Sports, 11(8), 158. https://doi.org/10.3390/sports11080158

Hernández Camacho, L., & Soria Aznar, M. (2019) Requerimientos nutricionales, hídricos y energéticos en el ejercicio físico: recomendaciones para cada fase y tipo de ejercicio. https://zaguan.unizar.es/record/111520/files/TAZ-TFG-2019-983.pdf

Hernández Ponce, L., Carrasco García, M. S., Fernández Cortés, T. L., González Unzaga, M. A., & Ortiz Polo, A. (2021). Nutrición e hidratación en el deportista, su impacto en el rendimiento deportivo. Educación Y Salud Boletín Científico, Instituto De Ciencias De La Salud, Universidad Autónoma Del Estado De Hidalgo, 9(18), 141-152. https://doi.org/10.29057/icsa.v9i18.6366

López Domínguez, R., & Sánchez Oliver, A. J. (2018). Uso de suplementos nutricionales deportivos en remeros de élite: diferencias entre nacionales e internacionales. Retos: nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación., 34, 272-275. https://recyt.fecyt.es/index.php/retos/article/view/65026

Mihajlovic, M., Cabarkapa, D., Cabarkapa, D. V., Philipp, N. M., & Fry, A. C. (2023). Recovery Methods in Basketball: A Systematic Review. Sports, 11(11), 230. https://doi.org/10.3390/sports11110230

Monteiro, I., Trigueiro, H., & Gonçalves, M. (2020). Particularidades da abordagem nutricional no atleta vegetariano. Acta Port Nutr, (20), 32-37. https://rc.cplp.org/Record/oasisbr_lr_f4e6955851e2d7d14ef2543d4795dd42

Morales, S. C., Lorenzo, A. F., López, P. A., & Cevallos, E. C. (2017). Anomalies in effectiveness: A mathematical model used in international volleyball. RETOS. Nuevas Tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación, 32, 194-198. https://doi.org/10.47197/retos.v0i32.49650

Ramírez, L. D. L. C. S., Sánchez, E. D., & Reyes, A. M. (2024). Datos estadísticos con información nutricional para desarrollar estrategias dietéticas personalizadas. Arrancada, 24(47), 1-10. https://revistarrancada.cujae.edu.cu/index.php/arrancada/article/view/649

Redondo del Río, M. P., Mateo Silleras, B. D., Carreño Enciso, L., Marugán de Miguelsanz, J. M., Fernández, McPhee, M., & Camina Martín,

M. A. (2016). Ingesta dietética y adherencia a la dieta mediterránea en un grupo de estudiantes universitarios en función de la práctica deportiva. Nutrición Hospitalaria, 33(5), 1172-1178. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0212-16112016000500024

Most read articles by the same author(s)