Extension of the use of expert judgment. Validity, consistency and reliability of scientific results

Main Article Content

Arcelio Ezequiel Fernández González
Darmary Rodríguez Varis
Enilda Mariselis Jorrín Carbo

Abstract

In recent decades, expert judgment has been widely used in qualitative research, and it can be said that for many researchers it constitutes the "golden rule" for validating their findings. The purpose of the article was to propose a procedure for the statistical processing of data when an extension of the conventional method of expert judgment is used to establish the validity, consistency and reliability of scientific findings. It was applied in the decision making of one of the three dimensions of the variable of the components of the interdisciplinary problem-solving exercise of the teaching-learning process. Empirical methods such as document review, survey and expert judgment were used in the research process. The statistical tests applied showed statistical significance (P < 0.05 to P < 0.001) among the comparisons and/or associations made. The findings found demonstrated, when applying the procedure, an approach towards the validity, consistency and reliability of the scientific results.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Fernández González, A. E., Rodríguez Varis, D., & Jorrín Carbo, E. M. (2024). Extension of the use of expert judgment. Validity, consistency and reliability of scientific results. PODIUM - Journal of Science and Technology in Physical Culture, 19(1), e1523. Retrieved from https://podium.upr.edu.cu/index.php/podium/article/view/1523
Section
ORIGINAL ARTICLES
Author Biographies

Arcelio Ezequiel Fernández González, Universidad de Matanzas. Facultad Ciencias de la Cultura Física. Matanzas, Cuba.

Doctor en Ciencias Biológicas. Profesor titular e investigador auxiliar. Facultad de Ciencias de la Cultura Física, Universidad de Matanzas, Cuba

Darmary Rodríguez Varis, Universidad de Matanzas. Facultad Ciencias de la Cultura Física. Matanzas, Cuba.

Doctora en Ciencias de la Cultura Física. Profesora auxiliar.

Enilda Mariselis Jorrín Carbo, Universidad de Matanzas. Facultad Ciencias de la Cultura Física. Matanzas, Cuba.

Doctora en Ciencias de la Cultura Física. Profesora auxiliar

References

Aguilar, J., Jódar, E., Brañas, F., Gómez, C., González, Y., Malouf, J., Sánchez, R., Segura, J., Suárez, J., & Valdés, C. (2022). Consenso Delphi sobre Estrategias Terapéuticas y de Prevención Sanitaria de la hipovitaminosis D. Rev Osteoporos Metab Miner., 14(4), 115-124. http://www.revistadeosteoporosisymetabolismomineral.com/pdf/articulos/14_4_4.pdf.

Bukaè, J. (1975). Critical Values of the Sign Test. Algorithm AS 85. Applied Statistics, 24(2), 1-12.

Carvajal, B., González, F. e Ibarra, L. (2023). Triangulación de métodos en ciencias sociales como fundamento en la investigación universitaria en Latinoamérica. Revista científica de humanidades y artes, 11(2), 1-16. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.8140907. https://revistas.uclave.org/index.php/mayeutica.

Contreras, N., & Palau, M. (2020). Diseño y Validación de un Cuestionario para Evaluar el Clima Organizacional Hospitalario. Salud y Administración, 7(19), 3-11. https://revista.unsis.edu.mx/index.php/saludyadmon/article/view/165/133.

Cruz, M. (2020). Un procedimiento de evaluación basado en el criterio de expertos con enfoque difuso. Focus. Ediciones UDG, Universidad de Holguín, 1 15. https://revistas.udg.co.cu/index.php/roca/article/view/1684.

Díaz, F., Cruz, M., Pérez, M. y Ortiz, T. (2020). El método criterio de expertos en las investigaciones educacionales: visión desde una muestra de tesis doctorales. Revista Cubana de Educación Superior, 39 (1. Enero - Abril), 1- 15. http://scielo.sld.cu/57-4314-rces-39-01 -e18.pdf

García, R., Ayup, D., Mendoza, N., Milián, P. y Castaneda, I. (2023). Validación Delphi: Estrategia de intervención para mejorar el clima organizacional en centros diagnostico integrales venezolanos. Universidad y Sociedad. Revista Científica de la Universidad de Cienfuegos, 15 (1), 723-734. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/3589

Herrera, J., calero, J, González, M., Collazo, M. y Travieso, Y. (2022). El método de consulta a expertos en tres niveles de validación. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 21(1), 1-11. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2022000100014

Jorrín, E.; Quintana, D. y Kessel, J. (2021). Estudio preliminar de la orientación del contenido estadístico durante el proceso de formación del profesional de Cultura Física. PODIUM-Revista de Ciencia y Tecnología en la Cultura Física 16(2), 576-592. https://podium.upr.educ.cu/index.php/podium/article/view/994.

Marrero, R. y Smith, A. (2022). Diseño del grupo de expertos para contribuir a la gestión de la planificación del mantenimiento. Revista Universidad Sociedad, 14 (S1), 97 109. https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2615/2564.

Marín, F., Pérez, J., Senior, A. y García, J. (2021). Validación del diseño de una red de cooperación científica utilizando el coeficiente K para la selección de expertos. Información Tecnológica, 32(2), 79-88. http://dx.doi.org/10.4067/So718-07642021000200079.

Mora, J. y Lao, Y. (2021). Factibilidad del método criterio de expertos para validar el procedimiento para la gestión de eventos en hoteles cubanos. Anuario Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales, 2(1), 1-10.https://anuarioeco.uo.educ.cu/index.php/aeco/article/view/5216.

Okuda, M. y Gómez, C. (2005). Métodos en investigación cualitativa: triangulación. Revista Colombiana de Psiquiatría, 3(1), 119-124. https://www.redalyc.org/pdf/806/80628403009.pdf.

Robles, P. y Rojas, M. (2015). La validación por juicio de expertos: dos investigaciones cualitativas en Lingüística aplicada. Revista Nebrija de Lingüística Aplicada, 18(1), 1-18. https://www.nebrija.com/revista-linguistica/files/articulosPDF/articulo_55002aca89c37.pdf.

Torres J., Vera V., Zuzunaga, F., Talavera, J. y De la Cruz, J. (2022). Validez de contenido por juicio de expertos de un instrumento para medir conocimiento, actitudes y práctica al consumo de sal en la población peruana. Revista Fac. Hum., 22(2), 273-279. Doi.: 10.25176/RFMH, v 22i2, 4678. http://revistas.urp.edu.pe/index.php/RFMH.